Πρόταση για νέο εκλογικό σύστημα

DEKA elections
11-2-2016

ΠΡΟΤΑΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης – Δ.Ε.Κ.Α, αφού μελέτησε την Ελληνική πραγματικότητα και με δεδομένη την πρόθεση όλου του πολιτικού και κοινωνικού ιστού της χώρας καθώς και του λαού για ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα προτείνει:

1. Μείωση των απ’ ευθείας εκλεγομένων βουλευτών της επικράτειας κατά τον αριθμό ο οποίος θα αποφασιστεί να δίνεται σαν μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Αν παραδείγματος χάριν οι βουλευτές παραμείνουν τριακόσιοι και το μπόνους προς το πρώτο κόμμα αποφασιστεί να περιοριστεί από πενήντα σε τριάντα έδρες

Το σύνολο των απ’ ευθείας εκλεγομένων βουλευτών θα ανέρχεται στους διακόσιους εβδομήντα.

2. Απλή Αναλογική για το σύνολο του αριθμού των απ’ ευθείας εκλεγομένων βουλευτών βουλευτικών εδρών.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκλογικές περιφέρειες της χώρας καθώς και ο συνδυασμός επικρατείας των κομμάτων.

Επομένως στο παράδειγμα της πρώτης παραγράφου μοιράζονται οι 270 έδρες με το δίκαιο σύστημα της απλής αναλογικής αποφεύγοντας τα ευτράπελα που δημιουργούνται από την δεύτερη και κυρίως την τρίτη κατανομή ώστε η εκλογή σε πολλές των περιπτώσεων να έχει χαρακτήρα τυχερού παιχνιδιού.

3. Εκλογή των βουλευτών οι οποίοι θα αποτελούν το μπόνους των τριάντα εδρών από μια λίστα (30+5) υποψηφίων τους θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρώτο κόμμα για να ασκήσει το κυβερνητικό του έργο.

Άλλωστε ο λόγος ύπαρξης του μπόνους σχετίζεται κυρίως με την διευκόλυνση του πρώτου κόμματος στην δημιουργία κυβέρνησης ώστε να αποφευχθούν συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Το κάθε κόμμα το οποίο θα θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές θα καταρτίζει δική του λίστα 30 + 5 (αναπληρωματικών) στελεχών του οι οποίοι θα εκλεγούν στο σύνολό τους σε περίπτωση που το κόμμα τους κερδίσει την πρώτη θέση.

Η συγκεκριμένη αυτή λίστα του κάθε κόμματος θα μπορεί να συμπεριλαμβάνει πολιτικούς, τεχνοκράτες και στελέχη τα οποία αφ’ ενός θεωρούνται απαραίτητα κυρίως για το κυβερνητικό έργο του κόμματος το οποίο θα κερδίσει.

Η παρουσία τέτοιων προσώπων στις συγκεκριμένες αυτές λίστες μπόνους των κομμάτων, πέραν του μελλοντικού τους ρόλου στην διακυβέρνηση της χώρας πιθανότατα θα επηρεάζουν και το εκλογικό σώμα στην εκλεκτική του συμπεριφορά αφού λίγο ως πολύ θα κρίνεται εκ των προτέρων και η ποιότητα των κομμάτων.

Με αυτή την μέθοδο:

  • υιοθετείται σχεδόν στο σύνολο της η απλή αναλογική, εκλέγονται απ’ ευθείας από τον λαό οι υποψήφιοι τους οποίους πραγματικά προτιμά το εκλογικό σώμα,
  • αποφεύγονται όσα παράδοξα επιφέρουν στο σύστημα η δεύτερη και κυρίως η τρίτη κατανομή με αποτέλεσμα να εκλέγονται βουλευτές με ελάχιστους ψήφους σε μια περιφέρεια αντί άλλων με πολλαπλάσιο αριθμό,
  • κρίνονται εκ των προτέρων στελέχη τα οποία ενδέχεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας και κυρίως
  • μπορεί ο κυρίαρχος λαός να αναγνωρίσει τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων (τουλάχιστον όσων διεκδικούν την εξουσία).

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και ΑνάπτυξηςΔ.Ε.Κ.Α θεωρεί ότι με μια τέτοια ποιοτική βελτιστοποίηση του εκλογικού μας συστήματος εκτός από την ελαχιστοποίηση των αδικιών την οποία θα επιφέρει στις εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας, ταυτόχρονα θα ανατρέψει και το αρνητικό κλίμα ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και κυρίως στους νέους ψηφοφόρους αφού τους δίνει επί πλέον την δυνατότητα να συμμετέχουν στην επιλογή αυτών που στην πραγματικότητα θα τους διοικήσουν.