Η καινοτομία του αύριο απαιτεί σκληρή δουλειά σήμερα

NPapadatos header

24-11-2015

ΑΥΓΗ (http://www.avgi.gr/article/6052743/i-kainotomia-tou-aurio-apaitei-skliri-douleia-simera)

«Και πώς μπορώ να μαντεύω το μέλλον; Μόνο μέσα από τα σημάδια που μου δίνει το παρόν»

Πάουλο Κοέλιο

Η επιχειρηματική καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν ήταν ποτέ πιο ζωντανή απ’ ό,τι είναι σήμερα. Πολλές νέες αλλά και καταξιωμένες εταιρείες της περιοχής καθημερινά συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό που μέλλει να κατακτηθεί από αυτή τη νέα πραγματικότητα η οποία χτίζεται πάνω στην καινοτομία και την κοινωνική συνείδηση.

Η πρώτη -η καινοτομία- συνδέει την παγκόσμια σκέψη με το μέλλον της ανάπτυξης του πλανήτη, ενώ η δεύτερη -η κοινωνική συνείδηση- σηματοδοτεί, χέρι με χέρι με την προστασία του περιβάλλοντος, την επόμενη μέρα της ανθρωπότητας.

Ειδικότερα οι εταιρείες σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Ιταλία έχουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθούν στην πρωτοπορία της καινοτόμου σκέψης, ενώ η θεματική αυτή νέα οικολογική προσέγγιση είναι διαδεδομένη πλέον σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτός ο νέος τρόπος σκέψης που καλούνται να υιοθετήσουν οι κάτοικοι αυτής της συνεχώς υποβαθμιζόμενης τα τελευταία χρόνια περιοχής της Ευρώπης μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη συγκεκριμένη γεωγραφική γειτονιά, αλλά και το σύνολο του πλανήτη, αφού η περιοχή μας μπορεί να αρχίσει να παράγει τέτοιες ιδέες, προτάσεις και λύσεις που θα στηρίξουν τη μετάβαση στη νέα, και ας ελπίσουμε καλύτερη, εποχή.

Για να υποστηριχθεί αυτή η προοπτική δημιουργήθηκαν στις χώρες αυτές πολλά δίκτυα για να βοηθήσουν τις εταιρείες οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας. Οι προσπάθειες των δικτύων αυτών, οι οποίες τις πιο πολλές φορές ενισχύθηκαν από συνεργασίες με επιμελητήρια, τράπεζες, κρατικούς ή/και κλαδικούς φορείς, καθώς και από καταξιωμένες ή αναδυόμενες εταιρείες των εν λόγω χωρών, στόχευσαν κυρίως στο να προσφέρουν συμβουλευτική υποστήριξη με στόχο την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων και της κοινής γνώμης, επιβραβεύοντας παράλληλα κάποιες start-up καινοτόμες προτάσεις με τη θέσπιση διαγωνισμών καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Τα δίκτυα αυτά όμως, δυστυχώς, δεν κατάφεραν να επιτύχουν το βασικότερο ζητούμενο, που είναι η υποστήριξη της διάδοσης των βέλτιστων πρακτικών και η μεταβίβαση της γνώσης σε όποιους και όπου είναι απαραίτητο. Ενώ η γεωγραφική τοποθεσία που εξετάζουμε έχει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη οικονομικών και κοινωνικών σχημάτων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στηριζόμενες από υγιείς χρηματοπιστωτικούς φορείς και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως οι επιχορηγήσεις της Ε.Ε.) θα μπορούσαν να αναπτύξουν καινοτόμο έρευνα, καινοτόμες ιδέες και λύσεις, καθώς και σύγχρονη τεχνολογία, παρόλα αυτά σχεδόν καμία ουσιαστική ανάπτυξη δεν επετεύχθη κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, παρά τα φιλόδοξα σχέδια που κατά καιρούς ανακοινώνονταν.

Το χειρότερο μάλιστα για όσους επιθυμούν πραγματικά να συμμετάσχουν στη δημιουργία επιχειρηματικής καινοτομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ότι, πέραν του χαμένου χρόνου και της απογοήτευσης που δημιούργησαν τόσες μάταιες προσπάθειες, άλλες χώρες είναι έτοιμες να καλύψουν το κενό αυτό.

Επομένως το άμεσο ζητούμενο είναι οι υγιείς φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός ή κάποιων κοινωνικών σχημάτων για να καλύψουν το κενό της πραγματικής ανάπτυξης των καινοτομιών, η οποία επιτυγχάνεται μόνο με σωστή οργάνωση, προγραμματισμό, σε βάθος εξέταση των επιλεγμένων προτάσεων και πολλή στοχευμένη δουλειά.

Είναι επιβεβλημένη η οργάνωση ενός ή κάποιων σχημάτων τα οποία θα ενημερώσουν και θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τους νέους στην προσπάθειά τους για νέα καινοτόμα και ανταγωνιστικά βήματα, διοχετεύοντας παράλληλα συνεχείς στοχευμένες πληροφορίες στους πολίτες για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων που θα απογειώσουν τις ιδέες τους.

Το πεδίο της επιχειρηματικής καινοτομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν ήταν ποτέ πιο ελκυστικό και έτσι πρέπει όλοι να φροντίσουμε η σχετική πληροφορία και γνώση να γίνει κτήμα όλων. Η κοινή προσπάθεια υγιών επιχειρηματικών και κοινωνικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι ο μοχλός της προόδου και της ανάπτυξης, σε πείσμα όσων επενδύουν στην καταστροφή του μέλλοντός μας.

Ίσως μάλιστα τα λόγια του μεγαλομετόχου τής «Amazon» Τζεφ Μπέζος τo 2008, τα πρώτα δηλαδή χρόνια της κρίσης, να αποδειχθούν προφητικά: «Νομίζω ότι η λιτότητα οδηγεί την καινοτομία, όπως κάνουν και άλλοι περιορισμοί. Ένας από τους λίγους τρόπους για να βγούμε από ένα στενό κουτί είναι να εφεύρουμε τον δρόμο διαφυγής».