Εκδήλωση ΔΕΚΑ σε Θεσσαλονίκη (Σεπτέμβριος 2015)

DEKA-conference

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Ημερομηνία: Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
Ώρα: 7.00 μ.μ
Τοποθεσία: Αίθουσα εκδηλώσεων «Ισμήνη» του ξενοδοχείου “Holiday Inn” ( Μοναστηρίου 8, Θεσσαλονίκη)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
19.00 μ.μ Προσέλευση προσκεκλημένων
19.15 μ.μ Καλωσόρισμα εκ μέρους του Προεδρείου
19.30 μ.μ Χαιρετισμοί επισήμων
19.45 μ.μ Ομιλία Δρ. Νίκου Καραγιαννίδη, Προέδρου Επιτροπής Υγείας του Δικτύου Επιχειρηματικότητας Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δ.Ε.Κ.Α (www.deka-org.gr) με θέμα: Επιχειρηματικές καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη Βόρειο Ελλάδα. Ανάπτυξη Τεχνολογικού Πάρκου και σύνδεση του με τις αγορές. Χρηματοδοτικά εργαλεία του Δ.Ε.Κ.Α στην υπηρεσία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
20.00 μ.μ Παρουσίαση των θέσεων του από τον κ. Νίκο Παπαδάκο
20.15 μ.μ Ερωτήσεις προς το προεδρείο εκ μέρους των συμμετεχόντων – Ανοικτή συζήτηση πάνω στις θέσεις του κινήματος.
Τέλος της εκδήλωσης

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Μετά την άκρως επιτυχημένη παρουσίαση του ‘’Κινήματος Ευθύνης’’ στην Αθήνα την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε η πόλη της Θεσσαλονίκης στη στήριξη της νέας αυτή πολιτικής κίνησης.
Πλήθος αντιπρόσωποι της επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής, πολιτικής κοινότητας και κυρίως μικρομεσαίοι επαγγελματίες, τοπικοί έμποροι, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και πολλοί νέοι άνθρωποι έδωσαν το παρόν στη πρώτη επίσημη εμφάνιση του κινήματος στη συμπρωτεύουσα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, την  Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

Το ‘’Δ.Ε.Κ.Α’’ το οποίο συμμετείχε ως ένας εκ των χορηγών επικοινωνίας της εκδήλωσης και εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Γ. Πετρίδη , μέλος του Δ.Σ και Δρ.Ν.Καραγιαννίδη, Πρόεδρο του Τομέα Υγείας Δ.Ε.Κ.Α οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ρόλο του Δ.Ε.Κ.Α για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, καθώς και στις μέχρι στιγμής δράσεις του.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο έμπειρος δημοσιογράφος κ. Απόστολος Γκαντίρης, οποίος αφού έκανε μια μικρή ιστορική παρουσίαση του σύντομου, αλλά μεγάλου δρόμου, του χορηγού της εκδήλωσης Δ.Ε.Κ.Α, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μιας πολιτικής κίνησης σαν το ‘’Κίνημα Ευθύνης’’ και στην ιδιαίτερη έκπληξη που του επιφύλασσε η πρόσκληση του φορέα να διευθύνει τη συζήτηση.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ‘’ αυτή η κίνηση ήρθε για να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην πολιτική σκηνή του τόπου’’.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δρ.Ν.Καραγιαννίδης, οποίος μίλησε για την ανάγκη επέκτασης του θεσμού των καινοτόμων τεχνολογικών πάρκων σε πολλές περιοχές της Ελλάδος πέρα από την Αθήνα, την Πάτρα και την Βέροια, όπου το Δ.Ε.Κ.Α ήδη έχει δημιουργήσει. Τα προαναφερθέντα αυτά κέντρα έχουν σκοπό την προαγωγή καινοτομίας, στήριξης σε επιχειρηματικές δραστηριότητες τοπικών φορέων και σύμπραξης με άλλα κέντρα ή φορείς.
Ακολούθως αναφέρθηκε στις υπηρεσίες, τις οποίες το Δ.Ε.Κ.Α είναι σε θέση να προσφέρει στην επιχειρηματική κοινότητα και την οικονομία της χώρας σε τομείς όπως της Υγείας και της Κλινικής Φαρμακολογίας. Εν συντομία ανέφερε ως παραδείγματα την ανάπτυξη κέντρου έρευνας για την παραγωγή φαρμακευτικών καλλυντικών προϊόντων με βάση τις φλούδες φρούτων και της παραγωγής τοπικού κρασιού με πιστοποίηση ποιότητας, με σκοπό την παραγωγή και εξαγωγή του μαζικά.
Επόμενος ο οποίος πήρε το λόγο ήταν ο κ.Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής τόσο του πολιτικού συστήματος το οποίο δημιουργεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη όσο και της νοοτροπίας του Έλληνα επιχειρηματία, ενώ ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους καθημερινά χάνονται ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα. Τέτοιες πρακτικές, τόνισε ο ομιλητής, δεν πρόκειται να φέρουν την χιλιοειπωμένη και ζητούμενη από όλους ‘’ανάπτυξη‘’ στην Ελλάδα και μια από τις καίριες αιτίες είναι η αντιπαραγωγική εσφαλμένη αντίληψη της επιχειρηματικότητας η οποία αναπτύχθηκε στη συνείδηση των πολιτών της χώρας.
Στη συνέχεια, ο κ.Πετρίδης έκανε αναφορά, μέσα από απλά καθημερινά παραδείγματα αλλά και χρηματοοικονομικά δεδομένα, στους δείκτες και τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και συσχέτισε τα δεδομένα με το όλο και αυξανόμενο χρέος, υποστηρίζοντας ότι η βασική αιτία της μεγάλης κρίσης δεν είναι αυτό το ίδιο το μέγεθος του χρέους αλλά η αντιπαραγωγική πορεία της οικονομίας της πατρίδας μας.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος δεν παρέλειψε να αναλύσει με την βοήθεια οικονομικών στοιχείων τα έργα τα οποία έχει αναπτύξει αλλά και εκείνα τα οποία φιλοδοξεί να υλοποιήσει άμεσα το Δ.Ε.Κ.Α μαζί με επιχειρηματίες – μέλη του, στα πλαίσια του προγράμματος επενδύσεων στο οποίο συμμετέχει ο φορέας.
Όλα αυτά τα έργα, κατά τον κ.Πετρίδη θα συνεισφέρουν στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας καθώς η εξωστρέφεια την οποία σε μεγάλο βαθμό υπηρετούν τα συγκεκριμένα, πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο άξονα της οικονομίας της χώρας.
Ο συντονιστής δημοσιογράφος της εκδήλωσης αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Δ.Ε.Κ.Α σχολιάζοντας τον σημαντικό ρόλο τον οποίο καλείται να παίξει για άλλη μια φορά ο ιδιωτικός τομέας στην κρίσιμη χρονική καμπή της Ιστορίας της χώρας μας κάλεσε στο βήμα τους εκπροσώπους του ‘’Κινήματος Ευθύνης’’.Αρχικά τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος τύπου του κινήματος Γιάννης Καραγιαννίδης ο οποίος έκανε αναφορά  στην «ανάγκη αφύπνισης μεγάλης μερίδας κόσμου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δη της νεολαίας η οποία πλήττεται καθημερινά από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση της χώρας’’.
Συγκεκριμένα ανέφερε πώς ‘’ο νέος δεν υστερεί σε ακαδημαϊκά και επαγγελματικά κριτήρια απέναντι στον συνομήλικο του Ευρωπαίο απλά το Ελληνικό κράτος του στερεί την ευκαιρία να αναπτύξει τις δυνάμεις του για το καλό της πατρίδας και του εαυτού του. Τόνισε μάλιστα ότι «είναι υποχρέωση του να ενωθεί και να δράσει σε μια συντονισμένη προσπάθεια όπως αυτή την οποία εκπροσωπεί το «Κίνημα Ευθύνης», η οποία δεν δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει ταπεινά συμφέροντα ή προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες κριτήρια αλλά για να στηρίξει το δικαίωμα των νέων στην εργασία, την πρόοδο, την ευημερία’’.
Τέλος ξεκαθάρισε «πώς για να επέλθει διαφάνεια και αξιοκρατία πρέπει κάθε νέος,ηλικιακά και ψυχικά, να αναλάβει τις ευθύνες του και να δράσει ξεκινώντας από την συμμετοχή του στο κίνημα».
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του κινήματος ευθύνης κ. Ν.Παπαδάκος (φώτο), οποίος αφού ανέλυσε εκτενώς τις βασικές αρχές του κινήματος, αναφέρθηκε στην  έλλειψη πολιτικής παιδείας και συνείδησης η οποία παρατηρείται να δηλητηριάζει με ανησυχητικά αυξανόμενους ρυθμούς την κοινωνία της πατρίδας μας, προτείνοντας την επανεκκίνηση της πορείας του έθνους μέσα από αρχές και αξίες εδραιώνοντας θεσμούς σε όλα τα επίπεδα του γίγνεσθαι και αλλάζοντας νοοτροπίες στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και κυρίως πολιτιστική ζωή του τόπου, επαναπροσδιορίζοντας την θέση μας σαν ελεύθεροι άνθρωποι, σαν πολίτες μιας άμεσης δημοκρατίας, σαν παράγοντες προόδου στον ευρωπαϊκό χάρτη.
Την κατοχή της χώρας από τους Ρωμαίους, συνέχισε ο επικεφαλής του κινήματος, ακολούθησε η Βυζαντινή περίοδος, η Τουρκική σκλαβιά και τέλος η υποδούλωση μας στους τσιφλικάδες και τους κάθε λογής τοποτηρητές των ξένων συμφερόντων. Την φυσιολογική αλλοτρίωση του ήθους και της συμπεριφοράς των κατοίκων αυτού του τόπου εξ αιτίας των τόσων χρόνων υποτέλειας επακολούθησε η απώλεια του δημοκρατικού φρονήματος, του φιλελεύθερου πνεύματος, της ποιότητας στη σκέψη, τη δημιουργία και την πράξη.
Χάθηκε το όραμα και μαζί του χάθηκαν και οι συνθήκες εκείνες οι οποίες απαιτούνται για να μεγαλουργήσει η ψυχή του κάθε πολιτισμένου ανθρώπου ενώ συγχρόνως απαξιώθηκαν έννοιες όπως η ειλικρινής διάθεση, μεγαλοσύνη της καρδιάς, η εντιμότητα των σχέσεων, η ευγενής άμιλλα οι οποίες αντικαταστάθηκαν από τον ωχαδελφισμό, το βόλεμα, την υποκρισία, την αποποίηση των ευθυνών και την ευθυνοφοβία και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία μαθηματικά οδηγούν μία χώρα στην παρακμή και τον αφανισμό.
Ίσως όμως, αυτά τα φαινόμενα της κρίσης, τα ίδια τα οποία κατέστησαν φτωχούς (και σε πολλές των περιπτώσεων ευτελισμένους στη συνείδηση των δήθεν ορθολογιστών ξένων) τους κατοίκους αυτής της χώρας, ίσως επαναλαμβάνω να κρύβουν μέσα τους τον σπόρο της ανατροπής του άθλιου συστήματος. Αυτού του διεφθαρμένου συστήματος το οποίο συντηρεί συνειδητά την ανέχεια και την εξαθλίωση των Ελλήνων μέσα στη δυστυχία στην οποία καταδίκασε την πατρίδα μας.
Ίσως αυτές οι συνεχιζόμενες δύσκολες ώρες τις οποίες βιώνουμε όλοι μας σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας να αποτελέσουν την αιτία της αφύπνισης των συνειδήσεων όλων μας και ιδίως των νέων.
Ίσως το κατρακύλισμα μας «στο τελευταίο σκαλί στου κακού τη σκάλα», όπως προέβλεψε σε μια αντίστοιχα κρίσιμη για το μέλλον του έθνους στιγμή ο εθνικός μας ποιητής Κ. Παλαμάς,  να αποτελέσει πηγή δύναμης για την ανάκαμψη «για το ανέβασμα ξανά που σε καλεί,θα αισθανθείς να σου φυτρώνουν, ώ χαρά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα».
Ίσως αυτή η κομβικά κρίσιμη ώρα να σημάνει την ίαση των ψυχών μας από το δηλητήριο του συμφεροντολογισμού και του ραγιαδισμού με το οποίο όλους αυτούς τους αιώνες, ποτίζουν την ύπαρξη μας.
Ίσως η κρίση να γεννήσει την ευκαιρία, όχι εκείνη του λύκου που χαίρεται από την αναμπουμπούλα αλλά την ευκαιρία εσωτερικής αλλαγής του ανθρώπου όταν εκείνος  συνειδητοποιεί το πόσα σημαντικά θυσιάζει συντηρώντας ένα άθλιο σύστημα που του προσφέρει ξεροκόμματα και καθρεφτάκια σε αντάλλαγμα της αξιοπρέπειας και της υπευθυνότητας που του αφαιρεί.
Η ελευθερία είναι δύσκολο πράγμα. Θέλει ψυχή, θέλει θυσίες, θέλει συνεχή βελτίωση του εσωτερικού μας κόσμου και δίνει καθημερινά εξετάσεις στις σχέσεις μας με τον εαυτό μας και με τους άλλους.
Όμως η πραγματική ευημερία την οποία μεσοπρόθεσμα προσφέρει στους λαούς που την κατακτούν καθώς και η ευτυχία με την οποία κατακλύζει τις ψυχές όσων την δέχονται και την υπηρετούν αξίζει στο πολλαπλάσιο το τίμημα της.
Τις δύσκολες αυτές ώρες τις οποίες περνάει η πατρίδα μας» συνέχισε ο κ. Ν. Παπαδάκος «δεν νοείται Ελλάδα χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο χτίσιμο της επόμενης μέρας για μας και τα παιδιά μας.
Δεν επιτρέπεται να κλείσουν έξω από το μέλλον της χώρας, όλες εκείνες τις παραγωγικές δυνάμεις οι οποίες πλήρωσαν πολλές φορές και σχεδόν αποκλειστικά το μάρμαρο της επιβίωσης του έθνους. και της σύνδεσης μας
Ο ιδιωτικός τομέας, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έντιμοι άνθρωποι και προπαντός οι νέοι καλούνται να διαδραματίσουν επάξια το ρόλο τους στην αναγέννηση της χώρας διεκδικώντας το μερίδιο το οποίο τους αναλογεί στην ευθύνη αλλά και τα δικαιώματα στον πλούτο που θα προκύψει από την προκοπή της Ελλάδας».
«Το «Κίνημα Ευθύνης», έκλεισε την ομιλία του ο εκπρόσωπος του κινήματος «δεν θα αφήσει και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Οι νέοι της πατρίδας μας έχουν δικαίωμα στο αύριο και αυτή τη φορά δεν θα τους το στερήσει κανείς».

Στην συνέχεια τα στελέχη του κινήματος αφού συνομίλησαν με το κοινό και απάντησαν σε πολυάριθμα ερωτήματα, κάλεσαν τον ελληνικό λαό και κυρίως εκείνους τους συμπατριώτες μας που πιστεύουν στην υγιή οικονομία και την παραγωγικότητα σε ένα έντιμο ανταγωνιστικό καθεστώς να στηρίξουν το κίνημα ευθύνης.
Όπως μάλιστα ανέφεραν, όλες οι δυνάμεις οι  οποίες έχουν πληγεί από την κρίση, την κρατικοδίαιτη πολιτική, την γραφειοκρατία, την διαφθορά, την διαπλοκή και την ανεργία, αποτελούν το πυρήνα του κινήματος και όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να συνδράμουν στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής στη χώρα.
Σε ένα σύντομο σχόλιο του, το γραφείο τύπου θεωρεί ότι πρέπει να πληροφορήσει τους Έλληνες πως αυτή είναι η αρχή μιας σειράς από επισκέψεις των στελεχών μας, σε όλη τη χώρα όπως άλλωστε τόνισε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του «Κινήματος Ευθύνης»κ Ν. Παπαδάκου:
«Αυτή είναι η αρχή μιας μακρινής διαδρομής την οποία καλούμαστε να διανύσουμε, μιας μεγάλης πορείας η οποία περνάει από τα προβλήματα και τις ανησυχίες της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα, περνάει από τους μαζικούς αγώνες, περνάει από την αφύπνιση όλων των συνειδήσεων, περνάει από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Με όπλα μας την υπευθυνότητα και την εντιμότητα θα επιδιώξουμε να επισκεφθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες όσο περισσότερες πόλεις της πατρίδας μας θα καταφέρουμε.
Το »Κίνημα Ευθύνης» είμαστε όλοι, εσείς, εμείς, όλοι όσοι επιθυμούν μια Ελλάδα με ευθύνες και δικαιώματα για όλους, με υποχρεώσεις και  ευκαιρίες για όλους, με παιδεία, με πολιτισμό, με ποιότητα, με την υπευθυνότητα και την συνείδηση του ελεύθερου ανθρώπου.
Πυκνώστε τις τάξεις του κινήματος μας, προωθήστε τις αρχές και τις αξίες μιας πατρίδας αντάξιας των προγόνων της, καλέστε τον κόσμο σε κάθε γωνιά της χώρας να μοιραστεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του μαζί μας.
Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε πίσω, δεν έχουμε δικαίωμα να κρυφτούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να αδιαφορήσουμε.
Η Ελλάδα θα αλλάξει αν όλοι μας αλλάξουμε.Αν ο καθένας από εμάς θυσιάσει ένα μικρό κομμάτι από το εγώ του θα ανοίξει ο δρόμος στην πατρίδα την οποία κρατάμε στα όνειρα μας.»